TUDNIVALÓK A CSOK PLUSZ JOGOSULTSÁGRÓL
a Zöldhitel Csoporttól
( www.zoldhitel.hu )

...::: KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK :::...
Ha a CSOK Plusz igénylő korábban vett igénybe meglévő, vagy vállalt gyermekre lakáscélú CSOK támogatást, csak akkor kell visszafizetni, ha a vállalás nem teljesült még – és csak a nem teljesült gyermek(ek)re jutó összeget. Amennyiben CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott hitel áll fenn, a kamattámogatást vissza kell fizetni és meg szükséges szűntetni, azaz a hitelt piaci kamatozásúvá szükséges alakítani. A CSOK Plusz hitel csak egyszer igényelhető: Aki már egyszer igénybe vette, nem igényelheti még egyszer. Nem igényelhető támogatás, ha korábbi lakáscélú támogatás visszafizetése kapcsán bíróság, Magyar Államkincstár, Kormány vagy Járási Hivatal jogerős döntést hozott.
  • Magyar állampolgár és azok a személyek, akiket a magyar állampolgárok jogai megilletnek
  • szabad mozgás, tartózkodási engedéllyel rendelkezők, akik legalább 3 hónapja Magyarországon ezzel a joggal élnek
  • Európai Gazdasági Térségen és Svájcon kívüli bevándorolt, letelepedett, vagy hontalan személy

Igénylésre csak olyan házaspárok jogosultak, ahol a  feleség nem töltötte be a 41. életévét. Átmeneti rendelkezésként 2025-ig az életkor megkötést nem kell alkalmazni, ha a feleség legalább 12. hetes várandós , vagy gyermek örökbefogadását engedélyező határozatot kapnak.

90 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvánnyal vagy büntetőjogi felelősség vállalásával nyilatkozni kel a büntetlen előéletről.

Az igénylő pár mindkét tagjának az ingatlan nyilvántartásba bejegyzett tulajdont kell szerezni a CSOK Plusszal vásárolt, bővített ingatlanban.

A lakásban, házban csak támogatásban szereplő személyek szerezhetnek tulajdont, kivéve ha a korábbi ingatlanban örökléssel további kiskorú családtag is tulajdonnal rendelkezett, a CSOK Plusszal érintett ingatlanban is lehet tulajdona – a gyámhivatal rendelkezése alapján.

Osztatlan közös tulajdon esetében kizárólagos használati joggal kell rendelkezni az igénylőknek az támogatásban érintett ingatlanrészben.