TUDNIVALÓK A CSOK PLUSZ FELHASZNÁLÁSÁRÓL
a Zöldhitel Csoport szakértőitől
( www.zoldhitel.hu )

...::: KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK :::...
  • Lakásvásárlás (új és használt ingatlant is)
  • Lakóingatlan építése
  • lakóingatlan bővítése

Ez utóbbi kettő célhoz kapcsolódó tudnivalók:

  • Lakás építése vagy bővítése esetén a kölcsönszerződés megkötésének feltétele, hogy az igénylők által benyújtott bekerülési költséget tartalmazó költségvetést a hitelintézet elfogadja.
  • Lakás bővítésének minősül a lakás hasznos alapterületének legalább egy 12 négyzetméteres lakószobával történő növelése érdekében végzett építési tevékenység, ideértve az építmény térfogatnövelésével nem járó tetőtér-beépítést, valamint az emelet-ráépítést is.
  • Lakás építése vagy bővítése esetén a készültségi fokkal arányos folyósítást megelőzően a hitelintézet részére be kell mutatni az adott készültségi foknak megfelelő, a hitelintézet által elfogadott költségvetésben szereplő bekerülési költség legalább 70 százalékáról valamelyik támogatott személy saját nevére kiállított számlákat.

Nem rendelkezhet tulajdon joggal az igénylő vagy gyermeke, általa részben vagy egészben tulajdonolt gazdasági társaság. Az  eladó vagy az  építési tevékenységet végző az  igénylők egyikének sem lehet közeli hozzátartozója vagy élettársa, valamint ha az eladó vagy az építési munkálatokat végző gazdálkodó szervezet, az  igénylők a  gazdálkodó szervezetben nem rendelkeznek tulajdonnal, valamint a gazdálkodó szervezet tulajdonosa az igénylők egyikének sem közeli hozzátartozója vagy élettársa.

Az ingatlan méretére vonatkozó előírásoknál külön minimális négyzetméter (nm) alapterület előírás van az ingatlan típusától függően:

 

1 gyermek

2 gyermek

3 vagy több gyermek

Lakás

40 nm

50 nm

60 nm

Önálló lakóház

70 nm

80 nm

90 nm

Az alapterület vizsgálatánál a meglévő és vállalt gyermekeket is figyelembe kell venni.

Első közös lakás vásárlása esetén maximum 80 millió forint értékű ingatlan megszerzéséhez lehet felhasználni. A család bővülése (újabb gyermek születése) esetén igényelt CSOK Plusznál a megvásárolt vagy bővített lakás értéke maximum 150 millió forint lehet. A szerzett ingatlan értékének meg szükséges haladnia a korábbi közös értékét. Lakás vásárlása esetén annak vételára legfeljebb 20 százalékkal térhet el a hitelintézet által megállapított forgalmi értéktől.

  • A CSOK Plusz jól kiegészíthető a Babaváró hitellel ill. a hozzá kapcsolódó támogatásokkal, ami önerőként is felhasználható. A maximális összege 2024-ben 11.000.000 Ft-ra emelkedik. Erről részletesen a hu oldalon tajékozódhat
  • Az 5.000 fő alatti, kiválasztott kistelepüléseken a korábbi CSOK (úgynevezett Falusi CSOK) továbbra is igénybe vehető, a CSOK Plusz mellett is.
  • Az ÁFA visszaigénylés is él: a CSOK Plusz mellett is van rá lehetőség.
  • Továbbá személyi kölcsönnel is kiegészíthető az otthon felszerelése, bútorozása, autó vásárlása, melyről a hu oldalon tájékozódhat.