HÍREK

Ingatlanár csökkenés 2023-ban?

Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) partnere az OTP szakértői az ingatlanár csökkenésére számítanak 2023-ban.

Szakértőink többször osztották meg tapasztalataikat az ingatlan adásvételek számának csökkenéséről, az értékesítési idők jelentős hosszabbodásáról. Az  árakban Lakáshitel kalkulátor ügyfeleinknek | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) ügyfélkalkulációi, érdeklődései, tranzakció kapcsán eddig összességében nem, de egy-egy területen láttunk árcsökkenést. 

Ma adta ki közleményét az OTP szakértői csapata, melyből több egyező tapasztalatot foglalunk össze.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint ugyanakkor az árcsökkenés nem lesz általános jelenség, egyes szegmenseket érinthet. A 2008-2013 között tapasztalt mélységű és hosszúságú válságtól pedig nem kell tartani, mivel megmarad az otthonteremtési támogatások nagy része.

Valkó Dávid vezető elemző kifejtette, hogy tavaly év végére lefékezett az ingatlanpiac. Főbb okai az orosz-ukrán háború, az elszálló rezsidíjak, az infláció, a hitelkamatok emelkedése volt. Már az első fél évben látszott a csökkenő tranzakciószám, elmaradtak a vevők és mérséklődtek az árak.

Összegyűjtött adatok alapján 2022-ben tíz-tizenöt százalékos forgalmi visszaesés volt. Az idén további húsz-harminc százalékos csökkenés követhet, ugyanakkor megvan rá az esély, hogy 2023 legyen a „mélypont”. A befektetési céllal vásárlók aránya viszont emelkedett, Budapesten például ötven százalékkal.

Látható, hogy az árnövekedés mérséklődése a Pest megyei városokban, az agglomerációban indult. Országosan 6,6 százalékos volt az „alkuszint” tavaly, ami azt mutatja, hogy van tere az árcsökkenésnek.

Az alkulehetőségek bővülésével a vevők jó üzleteket foghatnak ki az idén, továbbá a befektetési céllal vásárolt lakásokat korszerűsítés után magas haszonnal lehet majd értékesíteni.

Elemző vélemény szerint ismét Budapest és a kisebb lakások felé terelődhet a forgalom, mivel a magas üzemanyagárak miatt az agglomeráció veszít népszerűségéből. A Covid-járvány után pedig már nincs akkora igény külön dolgozószobára, hiszen kevésbé jellemző a home office.

A panelek válságállók szoktak lenni, mert változatos a kínálat, jó beosztásúak, jelentős részük már megújult energiahatékonyság szempontjából. Egyes panellakások négyzetméterára már meghaladja az egymillió forintot, bár még alatta marad a téglaépítésűeknek, mondta Valkó Dávid.

Tavaly az ingatlanok Baranya, Komárom-Esztergom és Csongrád-Csanád vármegyében drágultak leginkább, a városok közül pedig Veszprém, Pécs és Eger vitte a prímet ebből a szempontból.

#ingatlanár #OTP #ingatlanpiac #csökkenés #rezsi #infláció #oroszukránháború #agglomeráció #drágulás

Forrás: www.mti.hu; Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) OTP

ingatlanár

háztartási

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napenergia

A Napenergia Plusz Program pályázat

A Napenergia Plusz Program pályázat: minden, amit tudni szeretnél Korábban írtuk, hogy megjelent a Napenergia Plusz program pályázati kiírása. Az alábbiakban igyekeztük összefoglalni a főbb

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlan
Ingatlanpiac

Újra nőhet az ingatlan- és hitelpiac

Újra növekedési pályára léphet az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben Növekedési pályára léphet újra az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben a pozitív gazdasági előrejelzéseknek és a kormányzati

TOVÁBB OLVASOM »
háztartási
napenergia

250E felett a háztartási napelemes rendszer

Energiaügyi Minisztérium: negyedmilliónál több háztartási méretű napelemes rendszer működik már Magyarországon December elejéig meghaladta a 250 ezret a legfeljebb 50KW-os kilowattos háztartási kiserőművek száma Magyarországon.

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
Ingatlanpiac

Élénkül az ingatlanpiac év végére

Élénkül az ingatlanpiac az év végéhez közeledve A várakozásoknak megfelelően az év végéhez közeledve élénkül a belföldi ingatlanpiac. 8800-ra becsülhető novemberi tranzakciószám 10%-kal múlja felül

TOVÁBB OLVASOM »