HÍREK

Csökkenő lakáseladások és hitelezés

2022. 4. negyedévében közel felére esett vissza az ingatlan adásvételek száma és a lakáshitel kihelyezés még ennél is nagyobb mértékben zuhant. Csökkenő lakáseladások és hitelezés mellett merre tovább ingatlanpiac tehetjük fel a kérdést.

Tavaszig továbbra is  csökkenő lakáseladások várhatóak, mert az érdeklődő ügyfelek száma csökken. Mindenki várja a teljes téli szezon rezsiszámláit, de ami még riasztóbb az ügyfeleinknél, a lakáshitel kamatok, amiben többnyire emelkedés volt még január elején. Legutolsó banki kamatváltozás január 16-án történt megközelítve a 13%-ot.

Jelenleg 12,5-13% között vannak az induló lakáshitel kamatok, melyből további csökkenés érhető el:

  • hitelösszeg
  • jövedelem
  • az új ingatlanra kötendő biztosítással
  • hitelfedezeti biztosítás kötésével, stb.

Az ingatlanpiac szétszakadt, ha a vásárlói célokat, jövedelmeket vizsgáljuk. A magasabb jövedelműek továbbra is keresik az ingatlanokat. Az új építésű ingatlanok  saját vagy befektetési, kiadási célú kereslete továbbra is jellemző. Hiába nőtt negyedével az új ingatlanok ára és nem is tapasztaljuk az árcsökkenést, maximum egy-egy akciót. Használt ingatlanok esetében a kis lakások, alacsony rezsivel kelendőek, de közepes, nagyobb lakások, illetve a magasabb energiafelhasználású ingatlanok iránti kereslet harmadára esett vissza.

Az alacsonyabb jövedelmű ügyfelek jelenleg inkább a lakásbérlés irányába fordultak, melynek köszönhetően illetve a Home office lassú visszaszorulásával kis mértékben, de növekvő bérlati díjakat tapasztaltunk. (10% alatti változás)

Egy budapesti 40 milliós lakás, 10 millió önerővel, 30 millió hitellel, 20 évre 265-315ezer Forintos havi törlesztővel igényelhető. Ehhez a JTM és a banki hitelbírálati szabályok miatt legalább nettó 500-600ezer Forintos havi jövedelemmel ajánlatos belevágni. A magyar átlagbért figyelembe véve adós és adóstárs együtt fel tud mutatni ekkora jövedelmet, de egyre kevesebben vállalják ezt a törlesztő mértéket.

Lakáshitel megoldások | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) szakértői által tapasztalatai szerint nagyon alapos átgondolt döntés szükséges, hogy melyik banknál történik a hiteligénylés, mert a fedezeti érték számítás, a jövedelem figyelembe vétele, a kedvezmények, akciók széles palettája, stb. alapján nagy különbségek lehet a hiteltörlesztőben, nem is beszélve a sok-sok idegeskedésről és több hónapos kanossza járásról.

A fenti példából kiindulva éves 600ezer Forint különbség az éves törlesztő részletben, ami 20 év alatt 12 millió Forint különbözetet okoz, ami míg kamatok nélkül is hatalmas különbség.

Díjmentes hitelközvetítői szolgáltatásunk mellett folyamatos segítséget tudunk adni az érdeklődőknek. A Lakáshitel ajánlatok | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalunkon ha megkapjuk az igényt, egyedi ajánlatokat tudunk kalkulálni és utána egyeztetni róla.

Forrás: Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu)

csökkenő lakáseladás

csökkenő lakáseladások és hitelezés

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napenergia

A Napenergia Plusz Program pályázat

A Napenergia Plusz Program pályázat: minden, amit tudni szeretnél Korábban írtuk, hogy megjelent a Napenergia Plusz program pályázati kiírása. Az alábbiakban igyekeztük összefoglalni a főbb

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlan
Ingatlanpiac

Újra nőhet az ingatlan- és hitelpiac

Újra növekedési pályára léphet az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben Növekedési pályára léphet újra az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben a pozitív gazdasági előrejelzéseknek és a kormányzati

TOVÁBB OLVASOM »
háztartási
napenergia

250E felett a háztartási napelemes rendszer

Energiaügyi Minisztérium: negyedmilliónál több háztartási méretű napelemes rendszer működik már Magyarországon December elejéig meghaladta a 250 ezret a legfeljebb 50KW-os kilowattos háztartási kiserőművek száma Magyarországon.

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
Ingatlanpiac

Élénkül az ingatlanpiac év végére

Élénkül az ingatlanpiac az év végéhez közeledve A várakozásoknak megfelelően az év végéhez közeledve élénkül a belföldi ingatlanpiac. 8800-ra becsülhető novemberi tranzakciószám 10%-kal múlja felül

TOVÁBB OLVASOM »