HÍREK

Lassuló ipari termelés novemberben

A KSH január 13-án megjelent adatai szerint 2022 novemberében az ipari termelés volumene 0,5%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8%-kal emelkedett. A feldolgozóipari alágak többségében mérséklődött a termelés volumene, azok közül viszont, amelyekben nőtt, a villamos berendezés gyártásáé bővült a legnagyobb mértékben. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. októberinél 0,7%-kal kisebb volt.

2022. novemberben:

Az ipari termelés volumene 0,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt novemberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.)

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben az előző hónaphoz képest 0,7%-kal csökkent.

Az ipari export volumene 5,1%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32%-át képviselő járműgyártás kivitele 25%-kal bővült, a 13%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 4,9%-kal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 3,2%-kal nagyobb, a feldolgozóiparé 7,7%-kal kisebb lett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,3%-kal nőtt, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 1,2, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 19,6%-kal csökkent.

A feldolgozóipari termelés és értékesítés alakulása

 • A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 26%-át képviselő járműgyártás 23%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 19,9, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 26%-kal nőtt.
 • A feldolgozóipari termelés 10%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 3,7%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 22%-kal bővült, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 30%-kal visszaesett.
 • A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,0%-kal mérséklődött, elsősorban a hazai eladások csökkenése miatt, miközben a külpiaci eladások nőttek. A legnagyobb (24%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 5,9%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még hat alágazatban csökkent a kibocsátás, a leginkább, 27%-kal a malomipari termék, keményítő gyártásában. A többi alágazatban 3,6 és 26% közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a cukorgyártást is magában foglaló egyéb élelmiszer gyártásában.
 • Az alágak közül a 11%-os súlyt képviselő villamos berendezés gyártása emelkedett a leginkább, 55%-kal. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 97, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 62%-kal bővült.
 • A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 12,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 16,4%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
 • Öt hónapja tart a növekedés a kis súlyú gyógyszergyártásban, a termelés volumene 13,9%-kal nagyobb volt a 2021. novemberinél, főleg az exportértékesítés bővülésének köszönhetően.
 • Folytatódott a csökkenés a vegyi anyag, termék gyártásában (33%-kal), nagyrészt a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás számottevő visszaesése miatt.
 • A legnagyobb mértékben, 50%-kal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

A termelés alakulása a feldolgozóipar jelentősebb alágaiban, 2022. november

 • Az ipari termelés három régióban nőtt, egyben stagnált, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 12,4%-os volumenbővülést Közép-Dunántúlon, a legjelentősebb, 15,6%-os visszaesést Észak-Alföldön regisztráltuk.
 • A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,8%-kal nagyobb volt a 2021. novemberinél. Az új belföldi rendelések 1,9%-kal csökkentek, az új exportrendelések 7,2%-kal nőttek. Az összes rendelésállomány november végén 19,9%-kal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január–novemberben az előző év azonos időszakához képest:

 • Az ipari termelés 6,0%-kal nőtt. Az összes értékesítés 59%-át adó külpiaci eladások volumene 8,2, a 41%-ot képviselő hazai értékesítésé 6,0%-kal emelkedett.
 • Az ipari termelés csak Dél-Dunántúlon csökkent (0,5%-kal). A többi régióban 0,7 és 12,9% közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.

Forrás: KSH, Zöldhitel főoldal | Zöldhitel Csoport (zoldhitel.hu) Személyi kölcsön megoldások | Zöldszemélyikölcsön (zoldszemelyikolcson.hu)

vállalkozás finanszírozás

üzleti tanácsadás

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napenergia

A Napenergia Plusz Program pályázat

A Napenergia Plusz Program pályázat: minden, amit tudni szeretnél Korábban írtuk, hogy megjelent a Napenergia Plusz program pályázati kiírása. Az alábbiakban igyekeztük összefoglalni a főbb

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlan
Ingatlanpiac

Újra nőhet az ingatlan- és hitelpiac

Újra növekedési pályára léphet az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben Növekedési pályára léphet újra az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben a pozitív gazdasági előrejelzéseknek és a kormányzati

TOVÁBB OLVASOM »
háztartási
napenergia

250E felett a háztartási napelemes rendszer

Energiaügyi Minisztérium: negyedmilliónál több háztartási méretű napelemes rendszer működik már Magyarországon December elejéig meghaladta a 250 ezret a legfeljebb 50KW-os kilowattos háztartási kiserőművek száma Magyarországon.

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
Ingatlanpiac

Élénkül az ingatlanpiac év végére

Élénkül az ingatlanpiac az év végéhez közeledve A várakozásoknak megfelelően az év végéhez közeledve élénkül a belföldi ingatlanpiac. 8800-ra becsülhető novemberi tranzakciószám 10%-kal múlja felül

TOVÁBB OLVASOM »