HÍREK

Előrejelzést közölt a hitelminősítő

Az energiaválság miatt jelentősen romlottak a kelet-közép-európai országok makrogazdasági kilátásai, ezért frissítette előrejelzését a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság az idén még erős lehet, 2023-ban viszont csak jelképes növekedésre lesz képes, ami viszont ennél is rosszabb hír, hogy a költségvetési hiánycélt nem fogja tudni tartani a kormány még 2024-ben sem.

Június után a héten frissítette a kelet-közép-európai országokra vonatkozó prognózisát a Fitch Ratings. A hitelminősítő szakértői szerint a régióban Szlovákia és Csehország a legérzékenyebb az orosz földgázszállítások teljes leállítására, ami már az alapforgatókönyvük a követkető hónapokra.

Magyarország esetében az idei növekedési előrejelzés még javult is 3,9%-ról 5,1%-ra, de ez elsősorban az erős első félévnek köszönhető. 2023-ra viszont a korábbi 3,2% helyett már csak 0,9%-os gazdasági növekedéssel számolnak.

Az inflációra vonatkozóan az összes régiós országra emelte a prognózist a Fitch annak ellenére is, hogy a kormányok igyekeznek lassítani az energiaárak begyűrűző hatásait. A 13,1%-os medián inflációs ráta a kilencvenes évek vége óta a legmagasabb lehet 2022-ben a régióban.

Magyar szempontból érdekes, hogy a közvetlen versenytársakkal ellentétben nálunk még emelkedhet is az éves átlagos infláció 2023-ban, az idei 15% után 15,5% lehet. Ebben szerepe lehet az árstopok eltörlésének, illetve a forint gyengülésének is, ami szintén felfelé mutató kockázatot jelent.

Az előrejelzések nem csak azért kulcsfontosságúak, mert a magyar gazdaság romló makrokilátásaira utalnak, hanem azért is érdemes rájuk figyelni, mert most ezek tekinthetők a Fitch alapforgatókönyvének. Ha pedig még ezekhez képest is jelentős romlást látunk, az akár a hitelminősítői besorolásunkra is hatással lehet 2023-ban.

Ebből a szempontból kiemelten fontos lehet a költségvetés egyenlege és a GDP-növekedés, hiszen azon befolyásolják az adósságráta alakulását, ami talán a leginkább figyelt mutató az adósbesorolás szempontjából. Ha a deficit vagy az adósságráta csökkenése veszélybe kerül, azt valószínűleg negatívan értékelné a Fitch a besorolás szempontjából. A cég egyébként idén júliusban publikálta idei második (és egyben utolsó) felülvizsgálatát, melynek során érvényben hagyta a BBB osztályzatunkat stabil stabil kilátás mellett. A cég ugyanakkor a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy az uniós források elmaradása kedvezőtlen lenne a magyar besorolás szempontjából, így valószínűleg a jövő év elejére várható újabb felülvizsgálat alkalmával kulcskérdés lesz, sikerül-e az év végéig megegyezni az Európai Bizottsággal.

Ingatlanközvetítés, Lakásépítés, lakásvásárlás?

Zöldhitel Csoporttal zöld út, bármely megoldáshoz!

A Zöldhitel Csoport szakértői segítséggel, kamatkedvezmény javaslatokkal, hatékony és gyors ingatlanközvetítéssel, hiteligénylési folyamattal támogatja az új lakásba, családi házba költözőket.

További információ és segítség a www.zoldlakashitel.hu  Főoldal | Zöldlakáshitel (zoldlakashitel.hu) oldalon vagy a 06303426308-as telefonszámon.

#Városok #legélhetőbb #lakás #szakértőitámogatás

Forrás: Portfolio, www.zoldhitel.hu

infláció csökkentése

MEGOSZTÁS

KORÁBBI HÍREK

napenergia
napenergia

A Napenergia Plusz Program pályázat

A Napenergia Plusz Program pályázat: minden, amit tudni szeretnél Korábban írtuk, hogy megjelent a Napenergia Plusz program pályázati kiírása. Az alábbiakban igyekeztük összefoglalni a főbb

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlan
Ingatlanpiac

Újra nőhet az ingatlan- és hitelpiac

Újra növekedési pályára léphet az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben Növekedési pályára léphet újra az ingatlan- és hitelpiac 2024-ben a pozitív gazdasági előrejelzéseknek és a kormányzati

TOVÁBB OLVASOM »
háztartási
napenergia

250E felett a háztartási napelemes rendszer

Energiaügyi Minisztérium: negyedmilliónál több háztartási méretű napelemes rendszer működik már Magyarországon December elejéig meghaladta a 250 ezret a legfeljebb 50KW-os kilowattos háztartási kiserőművek száma Magyarországon.

TOVÁBB OLVASOM »
ingatlanpiac
Ingatlanpiac

Élénkül az ingatlanpiac év végére

Élénkül az ingatlanpiac az év végéhez közeledve A várakozásoknak megfelelően az év végéhez közeledve élénkül a belföldi ingatlanpiac. 8800-ra becsülhető novemberi tranzakciószám 10%-kal múlja felül

TOVÁBB OLVASOM »